birumataku

life's note

Pocket

Leave a comment

den nak introduce satu app yang boleh menyenangkan hidup. kriteria penting ialah multi-platform dan user friendly. app yg dimaksudkan ialah POCKET. Pocket ialah rebranding dari app asal Read-it-later. fungsi pocket ialah untuk ‘bookmark’ webpage atau website dan bookmark tu disimpan di ‘cloud’. bila dah cloud bolehlah akses dari mana2.

program pocket ni support hampir keseluruhan internet browser termasuk chrome, firefox, explorer dan safari. jika anda selalu membaca menggunakan RSS reader, pocket boleh digunakan terus dalam kesemua RSS reader tu utk save artikel atau posting. bagaimana dgn henpon/tablet?, sekali lagi pocket support hampir semua mobile OS mcm android, iOS, mobile OS, S60, blackberry etc. pocket juga sudah terbina-dalam pada lebih 300 mobile app spt flipboard, twitter, pulse, google current, dailymotion etc.  untuk setup pocket dalam semua medium diatas boleh tengok di sini atau sini. kesemua ini akan membolehkan anda untuk menyimpan (storing) website2 penting anda ke dalam pocket untuk dibaca kemudian.

bahagian seterusnya ialah melihat kembali (retrieval) website tersebut. anda boleh melakukannya melalui browser (masuk balik website pocket dan login id anda) atau melalui mobile app seperti android atau iOS. buat masa ni hanya ade app untuk android, iphone dan ipad. muktamadnya, app ini akan memudahkan anda untuk menyimpan (bookmark) sebarang website termasuk yang mengandungi imej atau video ke dalam satu tempat yang khas dan mudah di lihat kembali.  senang kan!

          

 imej ehsan itunes

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s